Teton Raptor Center

The Teton Raptor Center is proposing modifying their existing campus to better suit the organization’s mission of advancing raptor conservation through education, research, and rehabilitation. The re-organized space and new buildings will allow an expansion of the educational programs offered, expand the rehabilitation services available to injured raptors, promote organizational efficiency by having all employees on site and create employee housing opportunities. The historic property sits within a large swathe of protected open space under a Jackson Hole Land Trust Conservation Easement. The proposed master plan envisions the historic Hardeman Ranch property preserved as an accessible, well maintained community icon with the Windproof Gothic Hardeman North Barn at its heart. This barn was built in 1941 and is an iconic and cherished structure. Preservation of historic buildings is dependent on repurposing and re-using them, not on preserving them as a museum piece. At a minimum, this building requires a new foundation.  Going one step further, Teton Raptor Center wants to breathe new life into this building by stabilizing it and giving it a pivotal role in the day to day life of the Raptor Center. The shift of the north barn frees valuable space within the confined building envelope that allows Teton Raptor Center to fully create a space that works for education, raptor rehabilitation, research, and the Wilson community. Proposed buildings are clustered around the relocated North Barn and existing Horse barn mimicking the layout of a traditional ranch cluster. The North barn becomes the center of the day to day life of the Raptor Center. This relocation creates the pinch point of the gateway and leaves the visitor aware that they have left the open space and meadows and are arriving in the village of Wilson. Every effort will be taken to preserve existing vegetation and any new plantings will mimic historical ranch plantings.